DRIE WIJZEN OVER ONS KLIMAAT

Drie wijzen

dinsdag 6 JANUARI 2015, 20 uur

Driekoningenavond: een wetenschapper, een dichter en een gelovige moslim over klimaatverandering.

Thomastheater, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam
(nabij Beethovenstraat en WTC)

Arthur Petersen

Arthur Petersen

Drie perspectieven op klimaatverandering, menselijke verantwoordelijkheid en levensbeschouwing: een wetenschappelijk, een religieus en een dichterlijk. Met medewerking van klimaatwetenschapper dr. Arthur Petersen, Nederlands vertegenwoordiger in het VN-klimaatpanel IPCC en hoogleraar aan het Londense University CollegeKasim Akdemir,

vicevoorzitter van de ‘groene’ Centrum Moskee in Deventer en dichteres Salima Senders. Gespreksleiding: Minette Kits Nieuwenkamp.

Toelichting 
September 2014 was wereldwijd de warmste septembermaand sinds het begin van het officieel meten van de temperatuur. Ook de andere maanden van 2014 liggen ver boven het gemiddelde van vergelijkbare maanden of hebben de records gebroken. Stormen worden krachtiger, gletsjers verdwijnen en de zeespiegel stijgt, met overstromingen tot gevolg. De signalen duiden erop dat de lang aangekondigde klimaatverandering reeds is begonnen. Hoe steekt het in elkaar? Wat zijn de oorzaken, wat de gevolgen? Wat is de rol van de mens in de verandering van het klimaat? Is het tij nog te keren? Hoe kijkt iemand met een religieus, een wetenschappelijk of een dichterlijk perspectief aan tegen deze fundamentele verandering van de menselijke conditie? En: is er een wisselwerking tussen deze drie perspectieven? We vragen het aan ‘drie wijzen’.

Dr. Arthur Petersen: hoogleraar Wetenschap, Technologie en Beleid aan het
University College in Londen, vertegenwoordigt Nederland in het internationale wetenschapspanel over klimaatverandering van de Verenigde Naties, het IPCC. Zijn s
pecialisme is de methodologische zijde van wetenschap en milieubeleid bij vraagstukken met grote onzekerheid. Bekijk wat Petersen in november 2014 zei in een Engelstalig interview met tv-zender Al Jazeera: minuut 4, 10, 15 en 19.

Kasim Akdemir is vicevoorzitter van de Centrum Moskee in Deventer, die op 11 oktober 2014 het predicaat ‘Groene Moskee’ ontving.

Salima I.E.M. Senders is van beroep maatschappelijk werker. Van kinds af schrijft ze gedichten; daarnaast vertaalt ze werk van anderen in het Duits. Zo verscheen in mei 2014 van haar hand een bloemlezing met in het Duits vertaalde gedichten van Ineke Holzhaus (uitg.Azul Press). Salima Senders staat regelmatig op open podia en festivals met eigen werk. Haar gedichten werden in diverse verzamelbundels opgenomen. In 2015 hoopt ze haar debuutbundel te mogen begroeten.

Gespreksleider Minette Kits Nieuwenkamp studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam, was adviseur bij milieuadviesbureau IMSA, is beleidsmedewerker Duurzaam Voedsel bij het Ministerie van Economische Zaken, studeert in deeltijd theologie en is lid van de Sint Bavokerk in Haarlem.

Driekoningen is een christelijke feestdag die op 6 januari wordt gevierd. Men herdenkt de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) van de Wijzen uit het Oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden er de pasgeboren Jezus. Veel christenen geloven dat hiermee een nieuw historisch tijdperk aanbrak.
Is de klimaatverandering een vergelijkbaar kantelpunt in de wereldgeschiedenis?

Zaal open: 19.30 u. Toegang gratis, u wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Organisatie in samenwerking met Leerhuis Amsterdam.

Hermen - 15 november, 2014
  • duurzaam dichten voor een bewoonbare aarde


  • Impressie Duurzame Gedichtendag 2013

    Foto: Tess Jungblut. Klik hier voor meer.

  • Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube
  • Twitter

    Kijk we hebben er een groep collega's bijgekregen! Welkom #klimaatdichters twitter.com/StraverFrank/s…

    Op Duurzaam Dichten's Twitter via Twitter for Android

  • 
    

    Zoals het is.gedicht5-page-001

    Duurzame Gedichtendag 2013 Tweede Prijs. Filmimpressies op Vimeo en Youtube, meer berichten  op Facebook en Twitter.