Expositie gedichten en schilderijen Levenskunst in Mozes & Aäronkerk

Leendert Fransen, Dat alles blijft, 2012, acryl, 60 x 80 cm

Ter gelegenheid van de Winteracademie over Levenskunst heeft de Amsterdamse Vereniging De Zondagsschilders een speciale expositie ingericht van schilderijen over Levenskunst. De kunstenaars hebben nieuw werk gemaakt en hebben zich laten inspireren door gedichten die zijn ingezonden voor de Duurzaam Dichten Poëzieprijs 2013, die het motto draagt Levenskunst voor een bewoonbare aarde.

Locatie
Mozes & Aäronkerk
Waterlooplein 207
Amsterdam

De expositie bestaat uit 67 schilderijen en 100 gedichten. De combinatie van schilderijen en gedichten zorgt ervoor dat je als bezoeker anders gaat kijken naar zowel de schilderijen als de gedichten. Elk kunstwerk staat op zich zelf, maar breng je ze met elkaar in verband, dan moet je kiezen: bekijk je eerst het schilderij of lees je eerst het gedicht? Bezoekers doen meestal het eerste, de schilders kozen voor het laatste.

Uitgangspunt voor de schilderijen waren 35 – en later zelfs 100 – gedichten. Het zijn de vroege inzendingen voor de Duurzaam Dichten Poëzieprijs 2013. In totaal kwamen er 260 gedichten binnen. De organisator liet de schilder vrij in zijn of haar keuze. Verschillende schilders kozen het gedicht Dat alles blijft van Kate Schlingemann als inspiratiebron voor een nieuw werk.

Dat alles blijft

Ik droom vissen in de vijver
verzin dieren in de lucht
leun tegen bomen aan de slootkant
of heen en weer terug.

De vissenbekken opendichten
maar hun liedjes ken ik niet
er ontsnappen blubmuziekjes
tussen waterplant en riet.

De wind blaast zestien weerballonnen
in de wolken op een rij, kijk
ze zijn versierd met strikken
dansend trekken ze voorbij.

De bomen dragen avondjurken
de zon schijnt goudglans om hun voeten
alsof ze allen naar een feestje moeten,
de wilg knot vlug haar kapsel groen

en ik

droom vissen uit de vijver
verzin wolken in de lucht
leun tegen bomen aan de slootkant
denk:

wat zal ík vandaag eens doen?

Kate Schlingemann

Zondagsschilder Leendert Fransen (71) over zijn keuze: ‘Eerst had ik een ander gedicht. Op zich was het een mooi, ja een prima gedicht, maar het riep toch geen mooie beelden op. Ik zocht dus verder. Het leuke van dit gedicht is: je krijgt veel gegevens waar je wat mee kunt: iemand die aan de waterkant staat te dromen, bomen die jurken dragen, vissen die liedjes zingen. Een beetje een droomwereld. Hier kan ik iets mee. Het is verleidelijk om te letterlijk de tekst volgen. Het schilderij wordt een illustratief iets en dat is niet de bedoeling.”

Organisator van de tentoonstelling Nel Huurman: “We schilderen wel vaker aan de hand van verhalen of gedichten, of zelfs muziek. Zo’n opdracht is leuk, je moet zelf je fantasie laten gaan. En dan zie je dat de interpretatie van de een heel anders is dan die van een ander. Sommige mensen zullen verbaasd staan dat iemand bij een bepaald gedicht juist dit geschilderd heeft. Zelf hebben ze er heel andere beelden bij. Geïnspireerd door het gedicht Dat alles blijft schilderde een ander bijvoorbeeld ballonnen die als zonnen aan bomen hangen. Leuk om ze te vergelijken. Grappig dat maar liefst zeven schilders dit gedicht als uitgangspunt namen.”

Openingstijden
De expositie is te bekijken tijdens de pauzes van de Winteracademie op 4 vrijdagen: 11, 18, 25 januari en 1 februari. Toegang: € 12,50 per dagdeel. Programma + info: www.mozeshuis.nl/winteracademie

Algemene bezichtigingsdagen
De expositie is voor algemeen publiek (gratis) te bezichtigen tijdens drie dinsdagen in januari. Tijdens deze Open Dagen is de Mozes & Aäronkerk open voor iedereen.

dinsdag 15 januari
dinsdag 22 januari
dinsdag 29 januari
12.00– 17.00 uur
Toegang vrij.

Behalve de expositie bezoeken is er gelegenheid om de kerk te bekijken en deel te nemen aan een rondleiding (13.30 en 15.00uur) door Mozes & Aäron-kenner Hans Koster. Ook wordt er een kort orgelconcert (12.30 uur) gegeven door o.a. Wybe Kooijmans (hoofdorganist Grote Kerk Naarden).

www.mozeshuis.nl/expo_levenskunst

Locatie
Mozes & Aäronkerk
Waterlooplein 207
Amsterdam

Hermen - 4 januari, 2013
 • duurzaam dichten voor een bewoonbare aarde


 • Impressie Duurzame Gedichtendag 2013

  Foto: Tess Jungblut. Klik hier voor meer.

 • Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube
 • Twitter

  Kijk we hebben er een groep collega's bijgekregen! Welkom #klimaatdichters twitter.com/StraverFrank/s…

  Op Duurzaam Dichten's Twitter via Twitter for Android

 • 
  

  Zoals het is.gedicht5-page-001

  Duurzame Gedichtendag 2013 Tweede Prijs. Filmimpressies op Vimeo en Youtube, meer berichten  op Facebook en Twitter.